Maatwerk in de Zorg

Oke dan! Fijn dat je er bent. Vandaag ben ik begonnen met mijn dromen te gaan opschrijven. Niet alleen omdat dit hoort bij “De droom in actie”, maar ook omdat woorden krachtig kunnen zijn. En ik hou van de discussie en de kansen die je samen creëert om de wereld mooier te maken….. samen.

Dank je wel Irene, voor de aanzet hiervoor.

Maatwerk

Gister werd ik aangesproken door een bezorgde zoon. Zijn moeder is behoorlijk op leeftijd  87, maar woont nog altijd zelfstandig. Zoals wij het bedoeld hebben in dit land met de overheveling van de zorg van het rijk naar de gemeente. Mensen zolang mogelijk in hun  eigen omgeving laten blijven. Een bescheiden en warme familie in mijn ogen… De zoon had gebeld met het WMO loket in ons dorp met een hulpvraag.

“Mijn moeder kan niet in een gewone taxi en moet met de rollator op de rolstoellift de taxi binnen. Het is koud nu en ze gaat hard achteruit. Ze wilde ook zo graag naar de uitvaart van haar beste vriendin, maar haalt die loopafstanden niet meer. Zouden wij voor voor die gelegenheden een rolstoel voor haar kunnen regelen?”

Het antwoord van de gemeente was eenduidig. Beste meneer, wij verschaffen enkel hulpmiddelen voor dagelijks gebruik…. en daar horen incidenten niet onder. Na wat doorvragen wordt het nu in  beraad genomen.

Met deze boodschap sprak ik hem. Hij was teleurgesteld, boos en verdrietig. “Is dit dan wat ze met maatwerk bedoelen Ankie? We doen toch ons best om alles zo goed mogelijk zelf te regelen? Ik kan ons moeder toch niet alles ontzeggen? Ze haalt zoveel voldoening uit de contacten op de dagopvang.”

Dit is zeker niet mijn definitie van maatwerk! Met een goed systeem van verkeer en vervoer geven we mensen vrijheid….. en daarmee hopelijk een leuk leven… al is het dan niet dagelijks.

Benieuwd hoe dit afloopt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *